Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč zrovna stmívání......?

 

1. a) Proč jste vybrala název Stmívání?

 

 

 Stmívání nebylo snadné pojmenovat. Když jsem začala rozesílat ukázky, pojmenovala jsem to Forks pro nedostatek lepších nápadů. První věc, kterou mi má manažerka poradila, bylo že se název musí změnit. Pohrávali jsme si se spoustou rozmanitých názvů, a nic se nezdálo, že vyjadřuje tu správnou atmosféru. Řešili jsme to přes e-maily asi po týden. Slovo stmívání byla na seznamu "slov s atmosférou.", které jsem ji poslala. Ačkoli tahle slova znamenala, že budou požitá v kombinaci s něčím jiným, slovo stmívání vynikalo pro nás obě. Rozhodli jsme se to vyzkoušet, po nějaké době projednávání, začalo to účinkovat na nás obě. Není to absolutně perfektní; abych řekla pravdu. Nemyslím si, že existuje dokonalý název pro tuhle knihu (nebo pokud tu je, nikdy jsem ho neslyšela). Když jsem se podívala na názvy ostatních zemí stálo tam: Německo: Bis zum Morgengrauen - to znamená: "až do svítání", nebo "kousnutí"(když přidáte písmeno s a vytvoříte slovo Biss=kousnutí); Finsko: "pokušení", Francie: "okouzlení", a Japonsko(které Stmívání rozdělilo do tří oddělených knih): "Kluk kterého miluji je upír", "Krev chutná žalem", a "Upíří rodina v temnotě."

b) Co znamená jablko na americkém obalu knihy Stmívání?

Jablko na obalu (na americkém obalu) Stmívání symbolizuje „zakázané ovoce“. Použila jsem to z posvátné knihy Genesis, protože miluji tu frázi „ovoce poznání dobra a zla“.  Není tohle přesně to, v čem se Bella ocitla? Dočasné poznání toho, co je dobro, a toho, co je zlo. Hezká věc na jablku je ta, že má tak moc symbolických kořenů. Máš jablko ve Sněhurce, jedno kousnutí a jste navždy zmrazení do stavu ne-úplné-smrti... Když máte Parida a zlaté jablko v řecké mytologii - podívejte se jak moc problémů tím začalo. Jablka jsou naprosto univerzální ovoce. Konečně já miluji tu krásnou jednoduchost toho obrázku. Říká mi to: volba.

 

2. a) Čeho se týká název "New Moon" (přesný překlad "Novoluní", v ČR "Nový Měsíc")? Je to narážka na vlkodlaky? 

 

 

 

 

Ani nápad. Termín „novoluní“ se vztahuje na astronomický jev stínu země naprosto zakrývající měsíc; lunární zatmění (zatmění měsíce). Tohle je nejtemnější typ noci. Novoluní(Nový měsíc) je nejtemnější období Bellina života.

b) Co za druh květiny je na obalu (americkém obalu knihy) a co to znamená?

To je tulipán obroubený záhyby. A co se týče významu… pokud jsi četla Twilight Faq, víš že, jablko na obalu má pro mě mnoho významů a já byla aktivním účastníkem na procesu obalu. Ale tahle zkušenost je více výjimkou než pravidlem ve světě publikování. Něco, co musíš mít na paměti, pokud máš v úmyslu začít s kariérou spisovatele: spousta věcí, u kterých možná  očekáváš, že budou pod tvou kontrolou, nejsou. Obaly, pro příklad. Tohle většinou závisí na nakladatelství a marketingu a na prodejních odděleních. Takže nevím , co má tulipán znamenat – já s tímhle nemám, co dočinění.

Zkráceně zevšeobecněně, co znamenají obaly kterých dílů:

 

1.Jablko jako zakázané ovoce, člověk a upír spolu, je to nebezpečné pro obě strany a nedělá se to
2.Uvadající květina symbolizuje Bellinu vadnoucí duši
3.přetrhávající se páska, Bella se snaží odříznou některé části svého života, přátel a rodiny, pro ně musí zemřít, až se stane upírkou,a snaží se zbavit lásky k Jacobovi,protoře už si zvolila svou cestu a s Edwardem se bude brát, miluje ho a nechce milovat nikoho jiného
4.šachovnice, složitý život a samotné bytí, v pozadí červená figurka pěšáka symbolizuje slabou a mezi svými nadpřirozenými přáteli tuctovou lidkou dívku,plnou krve, je v pozadí, protože není tak důležitá a je minulostí,zatímco vepředu je krásná, mocná a bezkrevná královka, neporazitelná a nezničitelná,která je vyjímečká i mezi svou rodinou a přáteli.Navíc má vše, zatímco pěšec pořád slézá hrobníkovi z lopaty.